close icon

Търсене

Angel Kirkov

Живот и дейност на проф. Ангел Кирков


Проф. д-р Ангел Кирков, д.м.н.

1927 г. – 2012 г.

Биографично специално издание (май, 2023 г.)

От семейството на проф. Ангел Кирков и от екипа на ИНБИОТЕХ ООД

към съдържание

back to top

01. Ранен живот в село Комарево и град Берковица5

swipe previous
swipe next
slide 1

Китното балканско село Комарево, в близост до град Берковица5.

slide 2

Елитната Берковска гимназия „Д-р Иван Панов“5.

slide 3

Град Берковица и изглед към Берковска планина и връх Ком5.

slide 4

Изглед към връх Ком в близост до село Комарево5.

Ангел Петров Кирков е роден в китното балканско село Комарево, община Берковица, Монтана (тогава Фердинанд), на 9 ноември, 1927 г.5. Отрасъл е в голяма патриархална фамилия, уважавана със своето трудолюбие и предприемчивост5. Детството си прекарва в село Комарево при най-строго спазване на патриархалните порядки в семейството си5. Близко един до друг са живели 17 възрастни, млади и деца, всички от едно семейство5. Той завършва първоначалното си образование в село Комарево и в близкото село Боровци5. Гимназиалното си образование завършва в най-близкия град Берковица, който се намира в подножието на Берковска планина с известния балкански връх Ком5. Той завършва Берковската гимназия "Д-р Иван Панов", която е сред най-старите и сред тези гимназии с богати духовни и училищни традиции в Северозападна България5.

02. Първоначални инициативи в бизнеса с билки5

swipe previous
swipe next
slide 1

Къпини, един от горските плодове събирани от Ангел Кирков и от неговите берителни групи връстници5.

slide 2

Жълт кантарион, една от билките събирани от Ангел Кирков и от неговите берителни групи връстници5.

Фамилен бизнес

Още от малък, през периода на своето начално образование, Ангел Кирков се труди и помага в семейния бизнес, свързан със земеделие (напр. плодове и зеленчуци) и животновъдтсво (напр. биволи, птици и др.)5. Този семеен бизнес е един от най-проспериращите в село Комарево5. Семейството му е едно от най-уважаваните, предприемчиви и обичани в региона5, 7. След като постъпва в профилираната гимназия "Д-р Иван Панов" в град Берковица, Ангел Кирков решава да се издържа сам и да не разчита на финансова подкрепа от семейството си5. През целия период на своето гимназиално образование в град Берковица Ангел Кирков работи за да се издържа5.

03. Стопанско висше образование и активност в бизнеса5

Стопанско висше образование5

През 1946 г. Ангел Кирков е приет за студент в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който завършва през 1950 г.5. По това време той започва висше образование, което не е често срещано в България през тези години5. Постъпва в университета след отлично представяне на приемния изпит с тема „Прогресивни идеи в българската литература“5. За да постъпи в университета, той получава и софийско жителство, след като става първи по успех офицер по онова време за Монтанския регион5. Специалността, която записва е "Стратегическо планиране"5.

Активност в бизнеса5

Същевременно, като студент работи във фирмата на Методи Тачев, с който са изградили доверие и вече имат съвместен взаимноизгоден бизнес опит в монтанския регион5. Методи Тачев се възхищава от трудолюбието и находчивостта на Ангел Кирков и го кани да работят заедно и в София, където е базирана фирмата му, по по-мащабни търговски поръчки и сделки с продоволствия5

04. Първи стъпки в едрата търговия5

След завършването на висшето си образование Ангел Кирков е разпределен на работа като икономист в Министерството на вътрешната търговия, където работи от 1951 г. до септември 1955 г.5. На тази си длъжност в екипа си се откроява отново с находчивост и трудолюбие, както и с бързото свеждане на проектите, по които работи, до успешното им финализиране5.

05. Първоначален управленски опит в "Хлебни изделия"5

slide 1

Ангел Кирков, Директор на „Хлебни изделия“, Благоевски район, гр. София, 1957 г.5

От 1 октомври, 1955 г., Ангел Кирков е изпратен на работа в новосъздаденото предприятие "Хлебни изделия" в София. В резултат на отличителната си работа в Министерството на вътрешната търговия по-рано е назначен за Директор на предприятието за Благоевски район от 1958 г. до 1962 г., където успешно развива значително дейността по производството и продажбата на хлебни изделия5.

06. Химично второ висше образование и встъпление в науката5

Следване на органичен синтез

По време на управлението на предприятието "Хлебни изделия" за Благоевски район, Ангел Кирков се записва да следва задочно в "Химико-технологичния институт", "ХТИ" (сега "Висш химикотехнологичен институт, ВХТИ) в София5. Това второ висше образование е в сферата на индустриалната химия със специалност "Органичен синтез"5. По това време в България хората с едно висше образование са били изключително малко5. Ангел Кирков завършва успешно второто си висше образование и става инженер по индустриална химия5. Имайки две такива, Ангел Кирков се е отличавал не само с находчивост и трудолюбие, но и със значителни интелектуални способности, както стопански, така и химични5.

07. Първоначален опит във фармацевтичния бизнес в Химико-фармацевтичния завод5

Влизане във фармацевтичната индустрия

Благодарение на успешното управление на "Хлебни изделия" и на двете си приложими висши образования, инж. Ангел Кирков е назначен на нова длъжност във фармацевтичната индустрия, която по онова време е била приоритетна за България5. От 21 май, 1962 г., инж. Ангел Кирков започва работа като директор на "Химико-фармацевтичния" завод (ХФЗ) в град София до 1 юни, 1965 г.5. Новата си работа той поема с огромен ентусиазъм и амбиция да реализира визията си за успешното развитие на предприятието, тъй като тя съответства, както на първото му, така и на второто му висше образование5. Още с постъпването си на новата длъжност, инж. Ангел Кирков вече има собствена визия за развитието на известното софийско предприятие5.

08. Създаване на ДСО "Фармахим" и увеличение на производствени и продажбени обеми5

swipe previous
swipe next
slide 1

Инж. Ангел Кирков, Генерален
директор на ДСО "Фармахим",
е награден заедно с екипа си на
първо място сред Държавните
стопански обединения (ДСО) по
икономически показатели5.

slide 2

Инж. Ангел Кирков, Генерален директор, и екипа, с който работи, тогавашното ръководството на ДСО "Фармахим", в неговия кабинет5. С някои от колегите си (напр. Инж. Петко Петков, Директор производство в ДСО "Фармахим", в центъра на снимката) той по-късно той продължава работа и в ИНБИОТЕХ ООД5, 7.

slide 3

Инж. Ангел Кирков в един от многото новопостроени по негова инициатива заводи на ДСО "Фармахим"5. Почти всички от тези заводи функционират и до днес (2023 г.), но като собственост на фармацевтични български и международни компании5.

slide 4

Инж. Ангел Кирков, Генерален директор на ДСО "Фармахим",
сред наградени специалисти от ХФЗ – София по повод откриването
на новия цех "Антипиретици". София, октомври, 1967 г.5.

slide 5

Генерален директор на ДСО "Фармахим"

От юни 1965 г. инж. Ангел Кирков оглавява новосъздаденото Държавно стопанско обединение (ДСО) "Фармахим", в което е включена дейността на всички фармацевтични предприятия в България за производството на лекарствени продукти за хуманни цели, лекарствени продукти за ветеринарни цели, етерично-маслени суровини, козметично-парфюмерийни изделия, суровини и полупродукти5.

В качеството си на генерален директор на ДСО „Фармахим“ инж. Ангел Кирков има личен принос за формирането на „Фармахим“ като цялостен ефективен цикъл, обединяващ наука-производство-търговия17.

09. Развитие на ДСО "Фармахим" и интернационализация на предприятието5

swipe previous
swipe next
slide 1

Инж. Ангел Кирков говори пред посетителите на международна „Научно-техническа конференция“ в България през октомври, 1974 г.5

slide 2

Инж. Ангел Кирков създава добри лични взаимоотношения с втория Генерален директор на L’Oreal, Liliane Bettencourt, след нейния основател Eugene Paul Louis Schueller, баща й5.

slide 3

Инж. Ангел Кирков пред маркетингов материал в офиса си на пастата "Поморин", с най-високи продажби сред пастите за зъби в Централна и Източна Европа, както и в Русия5.

slide 4

Инж. Ангел Кирков (вдясно на снимките) (ДСО "Фармахим") на среща във Варшава, Полша, на Генералните директори на фармацевтични обединения от тогавашните социални страни (СИВ – Съвет за икономическа взаимопомощ). Дамата в центъра е тогавашният Генерален директор на "Polfa" (Pharmaceutical
Industry Union), сегашната "Polfarma, S.A.". Варшава, 1970 г.5.

slide 5

Инж. Ангел Кирков (вдясно на снимките) (ДСО "Фармахим") на среща във Варшава, Полша, на Генералните директори на фармацевтични обединения от тогавашните социални страни (СИВ – Съвет за икономическа взаимопомощ). Дамата вляво е тогавашният Генерален директор на "Polfa" (Pharmaceutical
Industry Union), сегашната "Polfarma, S.A.". Варшава, 1970 г.5.

slide 6

Инж. Ангел Кирков по време на негово посещение в Япония, касаещо развиване на фармацевтичните търговски отношения между българската и японската
фармацевтични индустрии5.

slide 7

Инж. Ангел Кирков посещава един от заводите на Takeda Pharmaceutical Company в Япония, с която активно търгува със субстанции (т.е. активни вещества) и лекарствени продукти.
1971 г.5.

slide 8

Инж. Ангел Кирков посещава един от заводите на Takeda Pharmaceutical Company в Япония, с която активно търгува със субстанции (т.е. активни вещества) и лекарствени продукти.
1971 г.5.

Създаване на научен консултативен съвет

По идея и иницитива на инж. Ангел Кирков се създава научен консултативен съвет към ДСО "Фармахим", в който участват най-изявените учени в химикофармацевтичната сфера в България по това време5. В съвета участват най-авторитетните представители, както на по-старата, така и на по-новата генерация български учени за изграждането на тесни връзки между науката и фармацевтичното производство в България5. Целта е това сближаване на науката и фармацевтичното производство да отговаря на най-високите международни изисквания и стандарти5

10. Научна и преподавателска дейност във Фармацевтичния факултет към Медицинска академия1

swipe previous
swipe next
slide 1

Медицинска академия в гр. София. Тук инж. Ангел Кирков е Заместник-председател по икономическите въпроси и въвежда производство на лекарствени продукти и консумативи само за нуждите на Медицинска академия5.

slide 2

Фармацевтичния факултет към Медицинска академия в гр. София, където проф. Ангел Кирков се хабилитира, пише и преподава5.

slide 3

Първото издание на учебника за
студенти по фармация, "Организация
и икономика на фармацевтичното
производство", написан през 1981 г.
от проф. Ангел Кирков5.

slide 4

Хабилитационния труд на инж. Ангел Кирков, д.м.н., „Организация и икономика на фармацевтичното производство“, 1980 г.5, 6.

slide 5

Проф. Кирков написва и този учебник за студенти по фармация през 1985 г., „Лекарства, потребности, лекарствено осигуряване"5, 8.

slide 6

Проф. Ангел Кирков, "Ръководство за практически упражнения по организация и икономика на фармацевтичното производство", предназначено за студенти по фармация. Първото издание е публикувано през 1983 г., а второто през 1989 г.5, 9.

slide 7

Проф. Ангел Кирков и негови студенти по фармация в неговия кабинет във Фармацевтичния факултет към Медицинска академия през 80-те години1, 5.

Междинни години

От 1972 г. до 1978 г. инж. Ангел Кирков работи като директор на Института за нормиране и ефективно използване на материалите и впоследствие поема длъжността заместник-министър в Министерството на снабдяването и държавните резерви. На тази си длъжност ръководи особено отговорната работа по стратегическото планиране на държавните ресурси. За една година - през 1978 г., е назначен отново като генерален директор на ДСО "Фармахим", поради влошена дейност на предприятието по време на неговото отсъствие. Назначен е отново, за да способства и допринесе за подобряване на икономическите показатели на предприятието.

11. Създаване и развитие на ИНБИОТЕХ ООД - Частна бизнес инициатива в първата частна фармацевтична компания в България след 1989 г.5,7

swipe previous
swipe next
slide 1

Логото на ИНБИОТЕХ, в чието създаване е взел участие и проф. Ангел Кирков5. Това е актуалното лого на компанията и до днес5. Фокусът на проф. Ангел Кирков при създаването на компанията, имайки предвид неговата възраст, е бил българския пазар, което обуславя и "BULGARIA" под наименованието на компанията5.

slide 2

Среща на първоначалния екип на новосформираната генерична фармацевтична компания ИНБИОТЕХ по повод успешна година за компанията през 90-те години5, 7. Инж. Петко Петков, с когото двамата са работили близко в миналото е до проф. Ангел Кирков на снимката7. Двамата са равноправни партньори и собственици на компанията5, 7. Част от този първоначален екип е от ДСО "Фармахим" и част е от млади, квалифицирани и амбициозни негови студенти от Фармацевтичния факултет, които той привлича5.

slide 3

Проф. Ангел Кирков, Управител на ИНБИОТЕХ след 2000 г.7.

slide 4

ЕНПРИЛ® е първият генерик на Enalapril maleate в България, въведен в производство и на пазара от проф. Ангел Кирков, Управител и партньор на ИНБИОТЕХ7.

slide 5

БИОПРАЗОЛ® е първият генерик на Omeprazole в България, въведен в производство и на пазара от проф. Ангел Кирков, Управител и партньор в ИНБИОТЕХ7.

slide 6

БИОЛИН® е първият генерик на Nimesulide в България, въведен в производство и на пазара от проф. Ангел Кирков, Управител и партньор в ИНБИОТЕХ7.

slide 7

Cinnarizine INBIOTECH® е първият генерик на Cinnarizine в България, въведен в производство и на пазара от проф. Ангел Кирков, Управител и партньор на ИНБИОТЕХ5.

slide 8

Проф. Кирков в ИНБИОТЕХ офиса след 2000 г.7

Управител, съдружник и собственик в ИНБИОТЕХ

През 1993 г. проф. Ангел Кирков напуска Фармацевтичния факултет на 64 годишна възраст и започва работа като Управител и Партньор в ИНБИОТЕХ ООД, новосформирана частна генерична фармацевтична компания в България, основана през 1991 г. в София5, 7. Първоначално, той е Партньор в ИНБИОТЕХ с 50% собственост7. След 2000 г. той става пълен собственик на предприятието7.

Екип, съчетан от изтъкнати опитни и млади специалисти5

"ИНБИОТЕХ" е основана и създадена от изтъкнати професионалисти с дългогодишен опит в сферата на българската и международната фармацевтична наука и индустрия, повечето от които са работили с проф. Ангел Кирков в ДСО "Фармахим" и НИХФИ5, 7. Един от тези специалисти е Инж. Петко Петков, завеждащ цялостното производството на ДСО „Фармахим“ по времето на инж. Ангел Кирков5, 7.

12. Принос и признания5,7

swipe previous
swipe next
slide 1

Награди, получени от проф. Ангел Кирков и от екипа на ИНБИОТЕХ от Българската стопанска камара (БСК)7.

slide 2

Награда, получена от проф. Ангел Кирков и от екипа на ИНБИОТЕХ от Националната браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства и медико-санитарни и билкови препарати7.

slide 3

През 2002 г. проф. Ангел Кирков лично и от името на екипа на ИНБИОТЕХ получава първа награда в съответната категория, наградата "Хермес", за успешна икономическа дейност на компанията7. ИНБИОТЕХ, управлявана от него, е наградена за фирма на годината в ежегодния конкурс на Българската търговско- ромишлена палата (БТПП) и е удостоена с почетната статуетка "Хермес" от Президента на Република България, който присъства на събитието7.

slide 4

Награда за проф. Ангел Кирков и за екипа на ИНБИОТЕХ за фирма на годината, 2002 г.7.

slide 5

Почетна плочка за проф. Ангел Кирков от преподавателите във Фармацевтичния факултет, София, за изключителни заслуги към факултета и студентите7.

Награда за патентноспособна технология за производство на Metamizole sodium

На 5 септември, 1969 г., проф. Ангел Кирков е удостоен с Държавна награда на Комитета за наука и технически прогрес - първа степен (в колектив от химици и фармацевти, оглавяван от него) за разработването и внедряването на патентноспособна технология за производство на Аналгин (Metamizole sodium) и постигнатите високи технико-икономически показатели и ефективност5, 12. Инж. Ангел Кирков стартира за пръв път в България производството на Metamizole sodium през 1969 г., като първи генерик за България, когато е и Генерален директор на ДСО "Фармахим"5. Инж. Ангел Кирков, благодарение на добър личен контакт с Изпълнителния директор на "Hoechst" (Фармацевтична компания от Западна Германия), успява да придобие ексклузивни права за продажба на лекарствения продукт във всички страни от Източния блок (вкл. Централна и Източна Европа, Русия, СССР и Югоизточна Азия)5.

13. За личността на Ангел Кирков5

swipe previous
swipe next
slide 1


slide 2

Непрекъснато учене

Проф. Ангел Кирков е един от създателите и най-активни дейци на съвременната българска фармацевтична индустрия5.

Хронилогията на трудовата дейност на Ангел Кирков е богата, но същевременно много по-интересни и значими са качествата, които той притежава и развива в своя живот5. Особено се откроява неговото ученолюбие5. През целия си живот той непрекъснато се е учил5. Освен двете си академични образования, винаги се е учил от опита на многобройните и многообразни колективи, с които е работил, както и от работата на отделни работници специалисти5. Ангел Кирков старателно е проучвал и чуждестранния опит и прогрес в глобалната и по онова време фармацевтична индустрия5, 7. Той винаги е търсил научни обосновки на характерното в дадена дейност, оценявал е нейното значение и е влагал всичките си знания и опит за нейния просперитет5, 7. Той е използвал научни методи, проявявал е аналитичност при разглеждането и решаването на проблемите18.

14. За икономически и културен принос към родния край – гр. Берковица5

swipe previous
swipe next
slide 1

Проф. д-р Ангел Кирков (вдясно) е сред почетните граждани на гр. Берковица, заедно с акад. Георги Близнаков14.

slide 2

Откриване на Художествената галерия в гр. Берковица. Проф. д-р. Ангел Кирков е вдясно на снимката14.

slide 3

Проф. Кирков финансира част от изграждането на църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Комарево, родното му село (2011 г.)14.

slide 4

Проф. Кирков, личен приятел на писателя Йордан Радичков, който също е от Берковица, при откриването на паметника му в София14.

slide 5

Проф. д-р. Ангел Кирков, Председател на Земляческия комитет в гр. София за честване на творчеството и делата на Иван Вазов14. На снимката той говори пред Софийския Землячески комитет за честването на 150-годишнината на Иван Вазов, патриарха на българската литература14. Писателят изкарва една година от живота си и в гр. Берковица5.

slide 6

Къщата на Иван Вазов в гр. Берковица, чиято реконструкция е подкрепена и от Проф. Ангел Кирков5.

slide 7

slide 8

Ангел Кирков

Почетен гражданин на Берковица

Проф. д-р Ангел Кирков има съществен принос за развитието на Берковския регион5. Той е удостоен като почетен гражданин на гр. Берковица за дейното си участие в икономическо развитие на региона5.

Принос към културното развитие на Берковския край

Проф. Д-р Ангел Кирков има принос и за културното развитие на Берковица5. „Много са значимите неща с дейното участие на“ земляка „Ангел Кирков и те не ще се забравят“14. Често задаван въпрос от проф. д-р. Ангел Кирков към земляци е „Какво ново има по нашия край?“. Той помага и за развитието на музейния комплекс в Берковица14. Спонсорира също и вестник „Северозападен Балкан“14.

Проф. д-р Ангел Кирков подпомага запазването на къщата на Иван Вазов в гр. Берковица, където писателят изкарва една година от живота си14. Част от словото му, като Председател на Земляческия комитет в София, по време на честването на 150-годишнината от рождението на поета е: "Скъпи земляци, Уважаеми Вазовци, нека всички си спомним за онези ценности необходими и днес"14. Проф. д-р Ангел Кирков е активен член на Берковското родолюбиво общество14.

15. Семеен живот5

С неоспоримите си лични качества и новаторски дух, проф. Ангел Кирков през цялата си кариера е пример за подражание и вдъхновение за много свои колеги и студенти5, 7Ангел Кирков е всеотдаен, грижовен и обичащ съпруг, баща и дядо5. Във взаимна обич и рабирателство изживява семейния си живот и старините. Проф. Ангел Кирков умира на 27 февруари, 2012 г. на 85 години, като остава активен в работата си в ИНБИОТЕХ до последния си ден5, 7. В момента двете му дъщери и един от внуците му работят в ИНБИОТЕХ5, 7.

16. За биографията на Проф. Ангел Кирков5, 7

slide 1


За тази биография

Тази биография на проф. Ангел Кирков обхваща неговия професионален път5. Това специално издание е написано от неговото семейство и колеги с обич и възхищение5, 7. Много може да бъде написано за него и тази биография обхваща само отделни аспекти от неговата професионална биография и е написана на база негови разкази и предоставените документи от неговото семейство5, 7.

Биграфичната справка е изготвена от семейството на проф. Ангел Кирков и от екипа на ИНБИОТЕХ ООД. Използвани са снимки от личен архив на семейството на проф. д-р. Ангел Кирков, д.м.н. Други от използваните снимки в биографията са закупени специално с цел изобразяване на важни аспекти от личния и професионален път на проф. Ангел Кирков

От семейството и екипа 

Ние, екипът на "ИНБИОТЕХ", сме дълбоко признателни на проф. Ангел Кирков за доброто му отношение към нас и за вдъхновението, с което озарява нашата работа и до днес7. Ние, семейството на проф. Ангел Кирков се гордеем с него и го обичаме много като любящ съпруг, баща и дядо5.

Споделете с нас

Ако познавате проф. д-р. Ангел Кирков, д.м.н., и искате да споделите с нас преживяване с него, моля изпратете текст и/или снимки на следната електронна поща: office@inbiotech-bg.com. Ще ви бъдем признателни за допълването на биографията за неговия житейски и професионален път.

От семейството и екипа на проф. д-р. Ангел Кирков, д.м.н.

17. Източници

 1. 33 години Катедра по „Организация и икономика на фармацевтичното производство“. Фармацевтичен факултет към Медицински университет, гр. София, 2005, стр. 20, 28, 30, 55-56, 97;
 2. Вестник „Техническо дело“, бр. 36, 6 септември, 1969 г., стр. 2;
 3. Вестник „Здравен фронт“, бр. 42, 17 октомври, 1981 г., стр. 3;
 4. Ангел Кирков, „Петдесет години българска фармацевтична промишленост“; списание „Химия и индустрия“, 1969 г., № 6, стр. 261-265;
 5. Иванка Киркова, семеен архив на проф. Ангел Кирков. Голяма част от семейния архив за проф. Ангел Кирков е взаимстван и от негови разговори с членове на неговото семейство. Друга голяма част от този архив включва множество документи и снимков материал;
 6. Д-р Ангел Кирков, Хабилитационен Труд, „Организация и икономика на фармацевтичното производство“, София, 1980 г.;
 7. Д-р Инна Киркова, Илка Симова, маг. фарм. Георги Руйчев, Стефан Стефанов. Архив на ИНБИОТЕХ ООД на Проф. Ангел Кирков;
 8. Доц. Ангел Кирков, „Лекарства, потребности, лекарствено осигуряване“. Медицина и физкултура, 1985 г.;
 9. Проф. Ангел Кирков, д.м.н., инж. Петър Филков, гл. ас., Цветана Бонева, к.ф.н. „Ръководство за практически упражнения по организация и икономика на фармацевтичното производство“ за студенти по фармация (второ допълнително и преработено издание). Медицина и физкултура, София, 1989 г.;
 10. Авторско свидетелство. Институт за изобретения и рационализации. София, 22 юли, 1982 г.;
 11. Грамота. Държавен комитет за наука и технически прогрес. Столичен народен съвет. Изобретение на София, 1982 г.. 9 април, 1982 г.;
 12. Държавна награда. Държавен комитет за наука и технически прогрес. София, 5 септември, 1969 г.;
 13. Проф. Д-р Чудомир Начев, ръководител на Кардиологична клиника при Катедра по пропедевтика на вътрешните болести при ВМИ – София. „ЕНПРИЛ – българско производство, неотстъпващо по нищо на западните аналози“. Форум Медикус, бр. 6, 7 февруари, 1994 г.;
 14. Вестник „Северозападен балкан“, бр. 307, 4 април, 2012 г.;
 15. Химико-фармацевтичен комбинат – София. 19 юли, 1988 г.;
 16. Министерство на народното здраве. 18 декември, 2987 г.;
 17. Инж. Иван Агаин, директор на Научно-изследователски химико-фармацевтичен институт – София. 22 юли, 1988 г.;
 18. Справка, ДСО „Фармахим“ за инж. Ангел Кирков. 21 май, 1980 г.;
 19. Справка, ДСО „Фармахим“ за инж. Ангел Кирков. 23 май, 1980 г.