close icon

Търсене

Терапевтични области


Терапевтични области и заболявания

Лекарствените продукти и хранителни добавки на ИНБИОТЕХ са приложими в лечението на множество терапевтични области. Повечето от нашите лекарствени продукти са предназначени за лечение на социално значими заболявания, като болести на сърдечно-съдовата система, стомашни и дуеденални язви, травми, заболявания на дихателната система и др. Други продукти от нашето портфолио са предназначени за превенция и лечение на заболявания, които не са социално значими, но все пак са причина за влошаване качеството на живот на значителен брой хора. 

Социално значимите заболявания

Социално значимите заболявания са болести на съвременния начин на живот. В днешно време тези заболявания са причинени от резки промени в начина на живот, от рискови фактори като стреса, тютюнопушенето, заседналия начин на живот и прием на храна, която не е здравословна, сред големи групи хора. Хората, които страдат от тези заболявания, и техните семейства са икономически и психологически обременени. Социално значимите заболявания често водят и до влошено изпълнение на ежедневните дейности на тези хора, както и до инвалидизиране.

Нашата мисия

Ние от ИНБИОТЕХ се стремим да предоставим високо-ефективни, качествени, безопасни и достъпни лекарствени продукти и хранителни добавки на пациенти, както в България, така и в други страни в света. Целим да допринесем за намаляване броя на пациентите, страдащи от тези социално значими заболявания и да повишим качеството на живот на тези пациенти. 

В тясно сътрудничество с лекари и фармацевти, нашият екип осъществява мисията ни лекарствените продукти и хранителните ни добавки, да достигнат до възможно най-много нуждаещи се пациенти и да подпомогнат нормалния им здравословен и пълноценен начин на живот.

Вижте повече

Тук можете да научите повече за заболяванията, които нашите лекарствени продукти и хранителни добавки лекуват и повлияват в терапевтичните области, в които сме активни.
Ендокринология

Ендокринология

Ендокринологични заболявания

Ендокринологията представлява медицинска специалност, която се занимава с жлезите с вътрешна секреция, които са разположени в различни области в човешкия организъм. Ендокринните жлези произвеждат химични вещества, които се наричат хормони. Отделените от жлезите хормони попадат в кръвта, като чрез нейната циркулация достигат до органите, чиято функция тези хормони регулират.  

Ендокринна система

Хормоните на различните жлези в човешкия организъм участват в регулацията на основните жизнени процеси, като например растеж, развитие, обмяна на веществата и др. От друга страна, хипофизната жлеза регулира по-голямата част от жлезите с вътрешна секреция, като самата тя се намира под контрола на хипоталамуса. Някои от жлезите с вътрешна секреция са хипоталамус, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези, хипофиза, епифиза, надбъбречни жлези и др. Друг вид жлези са половите жлези, които включват лайдигови клетки, сертолиеви клетки и гранулозни клетки. Допълнително, някои органи притежават и добавъчна ендокринна функция, като например плацентата, стомаха, дванадесетопръстника, черния дроб, бъбреците, мастната тъкан и др. 

Социално значими ендокринологични заболявания

Ендокринологията се занимава със заболяванията свързани с тези жлези, както и с методите за диагностика и лечението на тези заболявания. Едно от социално значимите заболявания в областта на ендокринологията през последните години е захарния диабет. Заболяванията на ендокринната система включват също разстройства на храненето, както и разстройства на обмяната на веществата.  

Заболяванията на ендокринната система се характеризират с нарушение на регулацията на освобождавания хормон, увреждане или пълно унищожаване на съответната жлеза или жлези, както и със структурно увреждане. Жлезите с вътрешна секреция могат да имат нарушения, които се изразяват в хипер- или хипофункция на жлезата. Повишеното отделяне на хормони от съответната жлеза се нарича хиперфункция. Хиперфункционираща жлеза води до увреждане на много органи и структури в човешкия организъм.  От друга страна, хипофункцията на жлеза се характеризира с намалено образуване на хормони от съответната жлеза. В такъв случай, хипофункциониращата жлеза не може напълно да осъществи своята функция.  Има три вида ендокринни заболявания – първични, вторични и третични. Първичните ендокринни заболявания се характеризират със засягане на крайна жлеза по оста за регулация. Вторичните ендокринни заболявания се асоциират с нарушена функция на хипофизната жлеза. Третичните ендокринни заболявания се характеризират с нарушена функция на хипоталамуса.
Например, едни от често срещаните ендокринологични заболявания са нарушенията на минералния метаболизъм, които се изразяват в повишени или твърде понижени нива на минералите в кръвта на човека.  Минералите играят съществена роля за метаболизма и нормалното функциониране на клетките, тъканите и органите в човешкия организъм. Желязото и калият са съществени за множество протеини, ензими, както и за въглехидратния метаболизъм. Други минерали пък участват в изграждането на костите и мускулите и са от съществено значение за нормалния разстеж и развитие на човешкия организъм.  

Някои примери за заболявания на ендокринната система, включващи разстройства на храненето и на обмяната на веществата, са: болести на щитовидната жлеза, захарен диабет, други разстройства на глюкозната регулация, разстройства на ендокринната секреция на панкреаса, разстройства на други ендокринни жлези, недоимъчно хранене, затлъстяване и други разстройства поради прехранване, разстройства на обмяната на веществата и др. 

Хранителни добавки на ИНБИОТЕХ за благоприятстване функциите на ендокринната система

Хранителната добавка на ИНБИОТЕХ ЛИПОНОРМ® допринася за поддържане на липидния баланс в организма и на нормалните нива на LDL-холестерола и VLDL-холестерола (лошия холестерол) и благоприятства нормалните нива на HDL-холестерола (добрия холестерол). Също така, ЛИПОНОРМ® ускорява естественото разграждане на мазнините (метаболизъм на триглицеридите), нормализира техните нива и стимулира нормалния метаболизъм в организма. ЛИПОНОРМ® благоприятства нормалните нива на кръвната захар в организма. Хранителната добавка подпомага нормалното функциониране на черния дроб и жлъчния мехур, като нормализира чернодробния метаболизъм. 

Друга хранителна добавка на ИНБИОТЕХ, Витамин Е ИНБИОТЕХ, оказва благотворен ефект върху баланса на хормоналните нива, поради което благоприятства функциите на ендокринната система в организма.

Продукти от терапевтична област Ендокринология

Вижте повече

Високо естерифициран чист ябълков пектин

35 g прах за перорален разтвор

Оказва благоприятно въздействие върху функционирането на сърдечно-съдовата система и др..

Вижте повече
Вижте повече

Пречистен, обезмаслен и диетичен соев лецитин

50 g гранули

Хранителна добавка без консерванти
За възрастни и деца над 15 години

Допринася за поддържане на липидния баланс в организма.

Вижте повече
Вижте повече

L-Аскорбинова киселина

40 таблетки

За възрастни

Благоприятства функциите на имунната система и подпомага общата съпротивляемост на организма.

Вижте повече
Вижте повече

D-α-токоферил ацетат

60 меки желатинови капсули

За възрастни

Силно допринася за естествената защита на клетките срещу оксидативен стрес и др.

Вижте повече

Новини от терапевтична област Ендокринология

Националната Конференция по Обща медицина в Пловдив, България

Националната Конференция по Обща медицина в Пловдив, България

Прочетете още