close icon

Търсене

Терапевтични области


Терапевтични области и заболявания

Лекарствените продукти и хранителни добавки на ИНБИОТЕХ са приложими в лечението на множество терапевтични области. Повечето от нашите лекарствени продукти са предназначени за лечение на социално значими заболявания, като болести на сърдечно-съдовата система, стомашни и дуеденални язви, травми, заболявания на дихателната система и др. Други продукти от нашето портфолио са предназначени за превенция и лечение на заболявания, които не са социално значими, но все пак са причина за влошаване качеството на живот на значителен брой хора. 

Социално значимите заболявания

Социално значимите заболявания са болести на съвременния начин на живот. В днешно време тези заболявания са причинени от резки промени в начина на живот, от рискови фактори като стреса, тютюнопушенето, заседналия начин на живот и прием на храна, която не е здравословна, сред големи групи хора. Хората, които страдат от тези заболявания, и техните семейства са икономически и психологически обременени. Социално значимите заболявания често водят и до влошено изпълнение на ежедневните дейности на тези хора, както и до инвалидизиране.

Нашата мисия

Ние от ИНБИОТЕХ се стремим да предоставим високо-ефективни, качествени, безопасни и достъпни лекарствени продукти и хранителни добавки на пациенти, както в България, така и в други страни в света. Целим да допринесем за намаляване броя на пациентите, страдащи от тези социално значими заболявания и да повишим качеството на живот на тези пациенти. 

В тясно сътрудничество с лекари и фармацевти, нашият екип осъществява мисията ни лекарствените продукти и хранителните ни добавки, да достигнат до възможно най-много нуждаещи се пациенти и да подпомогнат нормалния им здравословен и пълноценен начин на живот.

Вижте повече

Тук можете да научите повече за заболяванията, които нашите лекарствени продукти и хранителни добавки лекуват и повлияват в терапевтичните области, в които сме активни.
Гинекология

Гинекология

Гинекологични заболявания

Гинекологията като медико-биологична наука изучава устройството, функциите и заболяванията на женската полова система извън периода на бременност, раждане и кърмене. Основна цел на гинекологията е да открива и прилага все по-успешни начини за съхраняване и подобряване на репродуктивното здраве на жените. Друга основна цел на гинекологията е да разкрива и премахва причините за безплодието при жените.  

С всяка изминала година нараства броят на жените с различни гинекологични заболявания като възрастовата граница все повече намалява. Профилактиката е от изключителна важност за ранната диагностика и по-ефективното лечение на редица гинекологични заболявания. Всички възрастови групи жени, които водят полов живот, подлежат на периодични профилактични гинекологични прегледи поне веднъж годишно, а най-добре на всеки 6 месеца.  

Менструални болки

По-големия брой жени страдат от менструални болки. Младите жени най-често страдат от менструални болки. Менструалните болки са най-често срещаният гинекологичен симптом при тях. Менструалните болки се появяват в периода на юношеството след като младите жени започнат да имат менструация. Менструалните болки са с различен интензитет, като най-интензивна болка се приявява в началото на менструацията. Тази болка намалява постепенно през следващите 2 до 3 дни. Нормалната всекидневна активност на младите жени, например посещаване на училище, университет или работа, може да бъде негативно повлияна от появата на такива менструални болки. 

Причини за менструалните болки

Простагландините представляват вещества в женското тяло, които причиняват менструалните болки. Тези вещества се освобождават в матката на жената по време на менструацията. Нивата на простагландини при някои жени са по-завишени, откокото при други. Вероятността жените със завишени нива на простагландини да страдат от менструални болки е по-голяма. При менструални болки простагландините способстват за свиването на мускулите на матката, което води до усещане на спазми (менструални спазми). Менструалните болки са най-засилени и с най-голяма честота в началото на менстриацията при жената, когато и нивото на простагландините е най-високо. Менструалната болка изчезва след ден или два, когато и нивото на простагландините спадне. 

Видове менструални болки

Менструалните болки биват два вида:

Първична дисменорея:

Това е менструалната болка, която се среща при повечето жени по време на менструалния цикъл. Тази менструална болка се усеща една / две години преди менструацията са започне и интензивността й намалява с напредване на възрастта на жената.


Второстепенна дисменорея:

Тази менструална болка се усеща и е породена заради проблеми (напр. вътрешноматочни сраствания или фиброми) на репродуктивния апарат при жените. Около 10% от жените с менструални болки страдат от второстепенна дисменорея. Второстепенната дисменорея се характеризира с тенденция да се появява в по-напреднала възраст като може и да се засили с напредване още повече на възрастта. Тази менструална болка може да възникне преди менструацията, да продължи през целия период на менструацията и дори да продължи след приключването на менструацията.

Повлияване на менструалните болки

Всяка жена може да направи някои от следните действия за да намали своите менструални болки:

Откажете се от цигарите:
Ето една допълнителна причина за отказване от цигарите. Доказано е, че тютюнопушенето засилва усещането за менструални болки;

Хранете се по-здравословно:
Избегнете приема на полуфабрикати и други обработени храни, както и на мазни храни. Намалете или най-добре се откажете от приема на кафе и алкохол по време на менструацията.
Наблегнете повече на приема на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба (напр. сьомга, сардини и тон). Тези видове риба са богати на мастните киселини омега-3;

Увеличете физическите си упражнения:

За да намалите болката, в периода на менструацията вървете повече пеша и правете разтягания. Увеличете тези и други физически упражнения между менструациите;

Ако се наложи, прибегнете до прием на аналгетици:
Клинично доказано е, че менструалните болки могат значително да се намалят след прием на аналгетици. Причината за това е, че аналгетиците намаляват ефектите на простагландините. Аналгетиците, които можете да си набавите от ИНБИОТЕХ са АНГЕТОП® активно вещество Metamizole sodium) и Парацетамол ИНБИОТЕХ активно вещество Paracetamol), както и БИОЛИН® активно вещество Nimesulide), който е също и нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт (НСПВЛП). БИОЛИН® като НСПВЛП е по-ефективен, в сравнение с другите два аналгетика, тъй като той действа върху причината за появата на менструалните болки.

Прибегнете до прием на хранителни добавки: Някои хранителни добавки, които могат да подпомогнат естествените сили на организма срещу усещането на менструалната болка са рибено масло, магнезий, витамин В1, витамин В6, масло от вечерна роза, черен кохош,  донг куай, аврамово дърво и др.

Погрижете се за себе си и се отпуснете:
Използвайте някои от добре познатите техники за отпускане, като например медитация, йога, акупунктура, отдих навън и вкъщи. Допълнително, елементарни методи като бутилка гореща вода и/или топъл компрес също могат да бъдат ефективни за облекчаване на менструалните болки. Можете да намалите гаденето и подуването с изпиване на чай от джинджифил или мента. 
 
Консултация с лекар за менструалните болки
Обикновено, при повечето жени, менструалните болки изчезват до няколко дни. Те представляват ествствена част от живота на повечето жени. Консултирайте се с лекар при положение, че:

Вашите менструални болки не намалеят при приема на аналгетици и пораждат затруднение на живота Ви;

Вашите менструални болки се усложнят с възрастта. Често в такива случаи менструалните болки са с причина, която е различна от нормалния Ви менструален цикъл. 
 
Репродуктивни заболявания при жените
Репродуктивни проблеми при жената са най-често свързани с възпалителни заболявания, наличие на ендометриоза, миома на матката и др. Причините често са психологически. Чести причини са проблеми в работната среда и цялостния начин на живот. Около 200 000 двойки в България имат репродуктивни проблеми, като около половината от тях са от жената. Желателно е, обикновено след 1 година опити за забременяване, ако това още не е факт, да се потърси мнение от специалист по борбата със стерилитета.

Хранителни добавки на ИНБИОТЕХ за благоприятстване женската репродуктивна система
Хранителните добавки на ИНБИОТЕХ, които благоприятстват репродуктивните функции при жени са ЛИПОНОРМ® и Витамин Е ИНБИОТЕХ и Витамин С ИНБИОТЕХ.

Продукти от терапевтична област Гинекология

Вижте повече

Nimesulide

10 таблетки
20 таблетки
30 таблетки

АТС: M01AX17

Показан за лечение на остра болка и първична дисменорея.

Вижте повече
Вижте повече

Metamizole sodium

20 таблетки

Показан за симптоматично лечение на лека до средно тежка остра и обострена хронична болка от различен произход.

Вижте повече
Вижте повече

Paracetamol

20 таблетки

Показан за симптоматично повлияване на слаба до умерена болка и за лечение н повишена телесна температура.

Вижте повече
Вижте повече

D-α-токоферил ацетат

60 меки желатинови капсули

За възрастни

Силно допринася за естествената защита на клетките срещу оксидативен стрес и др.

Вижте повече
Вижте повече

L-Аскорбинова киселина

40 таблетки

За възрастни

Благоприятства функциите на имунната система и подпомага общата съпротивляемост на организма.

Вижте повече
Вижте повече

Пречистен, обезмаслен и диетичен соев лецитин

50 g гранули

Хранителна добавка без консерванти
За възрастни и деца над 15 години

Допринася за поддържане на липидния баланс в организма.

Вижте повече

Новини от терапевтична област Гинекология

Националната Конференция по Обща медицина в Пловдив, България

Националната Конференция по Обща медицина в Пловдив, България

Прочетете още