close icon

Търсене

Терапевтични области


Терапевтични области и заболявания

Лекарствените продукти и хранителни добавки на ИНБИОТЕХ са приложими в лечението на множество терапевтични области. Повечето от нашите лекарствени продукти са предназначени за лечение на социално значими заболявания, като болести на сърдечно-съдовата система, стомашни и дуеденални язви, травми, заболявания на дихателната система и др. Други продукти от нашето портфолио са предназначени за превенция и лечение на заболявания, които не са социално значими, но все пак са причина за влошаване качеството на живот на значителен брой хора. 

Социално значимите заболявания

Социално значимите заболявания са болести на съвременния начин на живот. В днешно време тези заболявания са причинени от резки промени в начина на живот, от рискови фактори като стреса, тютюнопушенето, заседналия начин на живот и прием на храна, която не е здравословна, сред големи групи хора. Хората, които страдат от тези заболявания, и техните семейства са икономически и психологически обременени. Социално значимите заболявания често водят и до влошено изпълнение на ежедневните дейности на тези хора, както и до инвалидизиране.

Нашата мисия

Ние от ИНБИОТЕХ се стремим да предоставим високо-ефективни, качествени, безопасни и достъпни лекарствени продукти и хранителни добавки на пациенти, както в България, така и в други страни в света. Целим да допринесем за намаляване броя на пациентите, страдащи от тези социално значими заболявания и да повишим качеството на живот на тези пациенти. 

В тясно сътрудничество с лекари и фармацевти, нашият екип осъществява мисията ни лекарствените продукти и хранителните ни добавки, да достигнат до възможно най-много нуждаещи се пациенти и да подпомогнат нормалния им здравословен и пълноценен начин на живот.

Вижте повече

Тук можете да научите повече за заболяванията, които нашите лекарствени продукти и хранителни добавки лекуват и повлияват в терапевтичните области, в които сме активни.
Гастроентерология

Гастроентерология

Гастроентерологични заболявания

Предмет на гастроентерологията е диагностиката, както и неоперативни терапии (напр. медикаментна терапия) и превенция на заболявания на стомашно-чревния тракт. Някои от най-често срещаните гастроентерологични заболявания сред населението на България са язвите (напр. язва на стомаха и язва на дванадесетопрсътника). Други често срещани заболявания са нарушенията на храносмилането (диспепсия), гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), синдром на Zollinger-Ellison, аспирация на кисело стомашно съдържимо и др.


Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Появата на киселини е симптом на гастроезофагеалната рефлуксна болест. Това състояние се характеризира с „връщане“ на киселина от стомаха в хранопровода – рефлукс. Парещо чувство в гърдите или под шията се причинява от киселините, които отиват към хранопровода. Други симптоми на ГЕРБ са повръщане, хронична кашлица, свиркане в гърдите и трудно преглъщане. 

В долния край на хранопровода, през който преминава погълнатата храна, се намира долният езофагеален сфинктер (ДЕС) или пръстен от мускули, които действат като еднопосочна клапа, която позволява храната да преминава в стомаха. Нормалната функция на ДЕС е да се затваря след преглъщане за да попречи на връщането на стомашните сокове, които са богати на киселини към хранопровода. ГЕРБ се появява, когато ДЕС не функционира правилно, позволявайки на киселината да изтече обратно към хранопровода и да изгори долната му част. Киселините връщайки се към хранопровода могат да го увредят, поради дразнене и възпаление.

ДЕС може да бъде по-слаб при някои хора, които се раждат с такъв ДЕС. Допълнително, мазна, лютива храна, както и някои лекарствени продукти, облекло, което е тясно, тютюнопушене, прием на алкохол, тежко физическо натоварване или промяна в положението на тялото (напр. навеждане или лягане) са фактори, които могат да доведат до отпускане на ДЕС, причинявайки рефлукс. 

ГЕРБ е лечимо заболяване, като честотата и тежестта на симптомите могат да се намалят чрез промяна в диетата и приемане на антиацидни препарати. За лечението помагат също загубата на тегло, спиране на тютюнопушенето и приема на алкохол. С благоприятен ефект върху повлияването на болестта са подобрения в режима на хранене и подобряване на съня.
В случай, че симптомите продължат след горе-описаната промяна в стила на живот, е наложителен приемът на лекарствени продукти. Едни от използваните лекарствени продукти са инхибиторите на протонната помпа (ИПП), сред които са БИОПРАЗОЛ® и РАБИОКСИН® на ИНБИОТЕХ.

„ИПП остават основна група“ лекарствени продукит „за лечение и контрол на ГЕРБ. Рабепразол е с мощно, бързо и продължително действие и може да се приема заедно с други лекарствени вещества. Той може да бъде пръв избор при голям процент от пациентите с ГЕРБ, особено при тежките форми и при полиморбидни болни. При пациенти на продължително лечение с ИПП се препоръчва редуване на различните молекули през 3 до 6 месеца.“

Инфекция с Helicobacter pylori

Най-честата инфекция при човека е инфекцията с Helicobacter pylori. Тази инфекция е масово разпространена и от нея е засегнато половината човечество (50%). Тази инфекция е причина за заболеваемост, както в гастродуоденалната област, така и в по-отдалечени органи и системи. С генетично обусловена морбидност, хеликобактер пилорният бактерий се явява етиопатогенетичен фактор за развитие на атрофичния гастрит с или без интестинална метаплазия, острия и хронияния гастрит, дуоденална язва, стомашна язва и др. Тази инфекция се определя като социално-значима, поради това че тя води до социално-значими заболявания. 


Язва на стомаха и на дванадесетопръстника

Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника се характеризира с дефект в стомашната или дуоденалната лигавица, който е локализиран. Този локализиран дефект преминава през цялата й дебелина и засяга слоевете на стената, който са разположени по-дълбоко. Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника се получава, когато тече възпаление в стомашната киселина и пепсин (храносмилателен ензим) блокира механизмите, защитаващи лигавиците на стомаха и на дванадесетопръстника.

Продукти от терапевтична област Гастроентерология

Вижте повече

Omeprazole

14 стомашно-устойчиви капсули
28 стомашно-устойчиви капсули

Показан за лечение на дуоденална язва, бенигнена стомашна язва и др.

Вижте повече
Вижте повече

Rabeprazole sodium

14 стомашно-устойчиви таблетки

Показан за лечение на язва на дванадесетопръстника и активна доброкачествена язва на стомаха и др.

Вижте повече
Вижте повече

Metamizole sodium

20 таблетки

Показан за симптоматично лечение на лека до средно тежка остра и обострена хронична болка от различен произход.

Вижте повече
Вижте повече

Високо естерифициран чист ябълков пектин

35 g прах за перорален разтвор

Оказва благоприятно въздействие върху функционирането на сърдечно-съдовата система и др..

Вижте повече
Вижте повече

Пречистен, обезмаслен и диетичен соев лецитин

50 g гранули

Хранителна добавка без консерванти
За възрастни и деца над 15 години

Допринася за поддържане на липидния баланс в организма.

Вижте повече
Вижте повече

L-Аскорбинова киселина

40 таблетки

За възрастни

Благоприятства функциите на имунната система и подпомага общата съпротивляемост на организма.

Вижте повече
Вижте повече

D-α-токоферил ацетат

60 меки желатинови капсули

За възрастни

Силно допринася за естествената защита на клетките срещу оксидативен стрес и др.

Вижте повече

Новини от терапевтична област Гастроентерология

ИНБИОТЕХ участва в Националния Конгрес по гастроентерология

ИНБИОТЕХ участва в Националния Конгрес по гастроентерология

Прочетете още